Jak oświetlić kuchnię?

Dla wielu osób kuchnia stanowi centrum domu, dlatego musi być funkcjonalna, wygodna i dobrze oświetlona. Przy jej oświetleniu należy wziąć pod uwagę czynności, które są w niej wykonywane – są nimi głównie gotowanie i zmywanie. Pamiętajmy jednak, że kuchnia stała się czymś więcej niż miejscem do przygotowywania żywności, ludzie gromadzą się w niej jako miejscu spotkań. W związku z tym trzeba pomyśleć o dobrym oświetleniu ogólnym. Nie zapominajmy jednak o oświetleniu punktowym, światło zadaniowe będzie potrzebne w miejscach przygotowywania posiłków i w okolicach zlewu – tam, gdzie zmywamy.

kitchen-416027_1280

Jednym z głównych powodów, dla których umywalki znajdują się przy oknie, jest wykorzystanie naturalnego światła, co jest bardzo zalecane przez ekspertów oświetleniowych. Zadbaj o dobre oświetlenie otoczenia, takie jak lampy wiszące, ale pamiętaj, że potrzebne są również oprawy podtynkowe, ponieważ bez nich, samo światło ogólne przy niektórych czynnościach rzucałoby cień. Podstawowy plan oświetlenia dla małej kuchni może składać się z centralnie umiejscowionej lampy sufitowej, która dostarczy światła całemu pomieszczeniu; opraw zadaniowych rzucających światło na ladę kuchni i oświetlenia dodatkowe nad zlewem. Do oświetlenia zadaniowego można wykorzystać taśmy LED, które mogą być umiejscowione pod szafami. Zbuduje to bardzo miłą, przyjazną i ciepłą atmosferę. Główne źródło światła powinno wisieć bezpośrednio nad stołem, po to, żeby dobrze oświetlało posiłki. Średnica oprawy wiszącej nie powinna być większa od szerokości stołu – w przeciwnym przypadku osoby wstające od niego mogłyby konfrontować się z lampą.

kitchen-728728_1920

Przedstawiony tu tradycyjny plan jest wystarczający dla wielu kuchni i może ulec poprawie przez zainstalowanie ściemniacza i wybranie energooszczędnych żarówek. Jeżeli zadbasz, żeby wszystkie urządzenia były ściemniane, będziesz mógł dostosować światło w zależności od specyficznych potrzeb – skoro wiele kuchni znajduje się przy salonie, to możliwość obniżenia poziomu oświetlenia po przygotowaniu posiłku byłaby bardzo funkcjonalna. Preferowane światło w kuchni powinno mieć temperaturę barwowej 3000 K, czyli barwę ciepłą białą. Unikaj zbyt wszystkiego, co jest zbyt jasne. Główne źródło światła powinno mieć od 5000 do 10000 lumenów, a nad umywalką i zlewem oświetlenie punktowe powinno dawać minimum 450 lumenów w każdym obszarze.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Ten wpis został opublikowany w kategorii Oświetlenie, Porady praktyczne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz